Arena Nord: – Derfor passer Bjerkvik perfekt inn i satsingen
Beliggenhet. Beliggenhet. Beliggenhet.
Flere muligheter åpner seg for etablering av nye arbeidsplasser i Bjerkvik. Prosjektlederen mener årsaken er beliggenhet.
Da eiendomskongen Olav Thon Skulle beskrive tre suksessfaktorer for et godt prospekt ga han følgende svar:
Beliggenhet. Beliggenhet. Beliggenhet.
Det samme svaret gir prosjektleder i Futurum – og mannen bak Arena Nord-prosjektet, Terje Steinsund. Seniorrådgiveren i Futurum har de siste årene jobbet hardt, sammen med Narvikregionens Næringsforening, med å posisjonere Bjerkvik inn mot mer næringsutvikling.
Fredag ble prosjektet omtalt i Stortingsmeldingen (les omtalen nederst i saken):
For Steinsund mener det er beliggenheten som gjør Bjerkvik så spennende.
– Som en bydel i Narvik – i pendleravstand til både Indre Troms, Evenes og Harstad-regionen ligger alt til rette, med IVT-fakultetet til Universitetet i Tromsø rett borti gata, sier Steinsund.
I det såkalte Svendsen-utvalget var en av konklusjonene at en suksessfaktor ved etablering av militære arbeidsplasser, var samfunn med bolyst.
– Og her scorer Bjerkvik høyt. En bydel med et riktig tilbud. Med kort vei til Narvik, som byr på ytterligere moderne bokvaliteter og et større jobbmarked for partnere, sier Steinsund
I korte trekk er Arena Nord skissert som et samarbeidssenter hvor Forsvarets Verksted i Bjerkvik skal fungere som en driver i et samarbeid med en rekke aktører.
– UiT Narvik vil få en sentral rolle. Men også aktører som Maritim Forum Nord, havbruksnæringen og lokal industri vil det være naturlig å involvere, sier Steinsund.
Så hvor går veien nå?
– Den går gjennom hardt arbeid! Vi må skape forum hvor vi samler aktørene og vi legger frem konsepter som er bærekraftige. Men med regjeringen i ryggen vil ting være mye enklere, sier han.
Ordfører Rune Edvardsen opplever store dager i regionen. Samme uke som det ble avslørt at Arena Nord-prosjektet får plass i en stortingsmelding, kom også meldingen om at Teco 2030 planlegger bygging av en hydrogenbrensel-fabrikk i Narvik. Og store samferdselsprosjekter får plass i Nasjonal Transportplan.
– Det er utrolig gøy. Dette er et resultat av kommunens Bjerkvik-strategi, hvor Futurum har brukt mye ressurser på å legge til rette for næringsutvikling. Med flere spennende næringsområder i Bjerkvik ligger alt til rette.
Han tror på svært spennende tider for Bjerkvik.
– Det er en bydel med et utrolig god infrastruktur, som dessverre har hatt nedgang i antall barnefamilier de siste tiårene. Med Hålogalandsbrua tar Bjerkvik steget fra bygd til bydel og forsvarets satsing i regionen åpner for nye muligheter. Derfor vil kommunen, sammen med Nordland Fylkeskommune, bruke mye tid og ressurser på aksen Narvik-Evenes, sier ordføreren.
Sjefen for Forsvarets verksted i Bjerkvik, oberstløytnant Kjell-Arne Mikkelsen, ser et stort potensial i dette. Det første han fremhever er kompetanse og kompetanseutvikling, i et tett og integrert samarbeid.
– Her på verkstedet har vi mange store og tunge oppdrag, og med økningen i militær tilstedeværelse i regionen ser vi veldig lyst på fremtiden hos oss. At dette vil kunne gi ytterligere ringvirkninger er viktig. Flere aktører som leverer tjenester og driver med forskning og utvikling med utgangspunkt i vår tilstedeværelse vil kunne gi store muligheter for Bjerkvik og ikke minst Forsvaret, sier han.
Han legger til at det vil kreve mye jobb.
Arena Nord søker å etablere en klyngesamarbeid på Elvegårdsmoen i Bjerkvik i Narvik Kommune, hvor brukere, forskningsmiljøer, utdanningsmiljøer og sivilt nasjonalt og internasjonalt næringsliv skal samhandle basert på Forsvarets satsing i regionen. Den geografiske plassering i Ofotenområdet, med Narvik og Harstad som de største sentraene, gir tilgang til etablert infrastruktur som jernbane, havner og flyplasser som sikrer logistikk og transport. Videre har regionen flere teknologibaserte aktører innenfor havbruk, petroleum, fiskeri og annen virksomhet.
Arena Nord skal inneholde: forskning og utvikling basert på geografiske og kompetansemessige fortrinn som kaldt klima teknologi, elektrifisering, autonomi, robotisering, kunstig intelligens og andre større og mindre utfordringer som Forsvaret og annen industri møter. Militært og sivilt vedlikehold, oppgradering, komponentproduksjon og delproduksjon av militært materiell.
Militær og sivil utdanning, herunder videreføring av allerede inngåtte avtaler mellom UIT Narvik og Forsvaret.